Pazartesi, Ağustos 30, 2010

İç (Kısır)

 Hatay yöresinde kısıra verilen isim "İç" . Sade ama iddialı. Kullanılan malzemelerin ev yapımı olması ve içine yeşil soğan-maydanoz ikilisi dışında yeşillik konulmaması en önemli özellikleri.Kısır severlerin bir de bu hali ile denemesini şiddetle tavsiye ederim.

Malzeme Listesi
  • Kişi başı 1 çay bardağı  ince bulgur (Bu tarifteki malzemeler 4 kişiliktir)
  • Bulguru ıslatmak için kaynamış su
  • 3 adet orta boy  rendelenmiş domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı (silme) domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3-4 adet taze soğan
  • 1-2 dal taze nane
  • Kuru nane, sumak, kimyon, tuz
  • Nar ekşisi yoksa limon 
  • Zeytinyağı 
  • Servis için marul veya haşlanmış asma yaprağı
Hazırlanışı
  • Bulgur yayvan bir çelik tencere içine alınır
  • Üzerine rendelenmiş domates ve 4 çay bardağı bulgur için 1/2 çay bardağı kadar kaynar su ilave edilir.Tencerenin kapağı kapatılır ve bulgurun şişerek yumuşaması için bekletilir
  • Maydanoz, nane ve taze soğan yıkanıp doğranır
  • 10-15  dakika kadar bekleyip yumuşayan bulgura sarımsaklar minik doğranarak ilave edilir
  • Sırayla domates ve biber salçaları eklenir , karışımın özdeşleşmesi için elle yoğrulur
  • Baharatları eklenir.Ben kimyon, sumak ve kuru naneden 2 'şer çay kaşığı ekliyorum
  • Yeşillikler ilave edilir
  • Nar ekşisi ve zeytinyağı gezdirilir
  • Marul, asma yaprağı ve turşu ile beraber servis edilir








Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder