Salı, Ağustos 17, 2010

Misss Kokulu Likörler

Likör yapmaya karar verince ilk işim kütüphanemdeki eski yemek kitaplarını karıştırmak oldu.Yapımı, zaman alıcı ama basit görünüyordu. İlk flörtüm" portakal ve muz" ile oldu.
Liköre olan bu düşkünlüğüm, Türk Kahvesi'ne eşlik etmesindendir.Dumanı üzerinde mis kokulu Kurukahveci Mehmet Efendi , yanında hoş bir likör ve bir parça çifte kavrulmuş fıstıklı lokum...

Saf alkol bulmak artık zor ,mahalledeki eczaneye gidip alkol alamıyorsunuz .Ama iyi bir sonuç için biraz araştırıp saf alkol bulunmasını tavsiye ederim.Yok ben uğraşamam derseniz votka veya vermut ile de deneyebilirsiniz.

  
 Portakal-Muz Likörü için  Malzeme Listesi

  • 1 kg iri ve kokulu portakal / muz
  • 1/2 kg 80-90 derece saf alkol
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1/2 limon
 Hazırlanışı
  • Meyveler iyice yıkanıp temizlenir ve kurulanır
  • Portakallar kabukları ile beraber 4'e bölünerek , muzlar ise kabukları soyularak b bütün olarak cam kavanozlara yerleştirilir
  • Üzerlerini geçecek kadar alkol eklenir
  • Kavanozların ağzı sıkıca kapatılır (alkolün bulanmaması ve kristalleşmemesi için kavanozları çok fazla hareket ettirmemeli)
  • Muzlar 1 hafta , portakallar ise 1 ay alkol içinde bekletilir
  • Bekleme süresi sonunda meyveler, dikkatlice alkolün içinden çıkarılır
  • Şeker ve su birlikte kaynatılır, kaynayan şerbete yarım limon sıkılır ve kabuğu ile beraber şerbete eklenerek birlikte kaynatılmaya devam edilir
  • Şerbetin kıvamı gelince (başparmağın tırnağı üzerine bir parça şerbet damlatınca akmıyorsa kıvama gelmiş demektir)ateşten alınır ve soğumaya bırakılır
  • Şerbet tamamen soğuduktan sonra , meyveleri çıkarılmış alkole eklenir.Ancak kesinlikle kaşık vb... bir alet ile karıştırılmamalı ve çalkalanmamalıdır
  • Şerbet eklendikten sonra kavanozlar tekrar kapatılır ve 1 ay daha şeker ile beraber mayalanması için beklenir
  • Likör içinde meyve kalıntıları varsa, kullanmadan önce bir tülbent yardımı ile yavaşça süzülür




Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder