Cumartesi, Eylül 18, 2010

Mürdüm erikli taze üzüm şerbeti

 Gecenin bir vakti canımız meyve isteyince Ortaköy manavlarından meyve alalım dedik.Ama gece vakti manavın hızlı hızlı kese kağıdına doldurduğu üzümlere , eriklere pek dikkat etmemişiz.Meğer erikler ve üzümler öyle yumuşak ve olgunmuş ki neredeyse kese kağıdı içinde şarap oluyorlarmış.Hemen bir kurtarma operasyonu düzenledim.İşte sonuç.Resimde görülen renk, şerbetimin gerçek rengidir.Hafiften de mayalanmıştır.

Malzeme Listesi
  • 1 kg sarı-olgun üzüm
  • 300 gr olgun mürdüm eriği
  • 1 kahve fincanı şeker
Hazırlanışı
  • İyice yıkanıp varsa çürümüş taneleri temizlenen ve salkımlarından arındırılan üzümler cam bir kap içerisine alınır
  • Erikler yıkanıp kurutulur , çekirdekleri çıkartılarak üzümlere eklenir
  • Meyveler önce elle daha sonra tahta bir kaşık  yardımı ile iyice ezilir
  • Şeker ilave edilerek 1-2 taşım kaynatılır
  • Soğuduktan sonra , iri delikli bir süzgeçten geçirilir
  • Amaç kalın posa ve kabuklarından arındırmak, meyve suyunu  tüm posalarından  arındırmıyoruz
  • Tortusu ile beraber cam şişelere doldurulur
  • 1 hafta buzdolabında bekletilir böylece hafif miktarda mayalandırılır

Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder