Pazar, Ocak 16, 2011

Ekşili Kurutulmuş Sebze Dolması

Tam bir kış yemeği . Memleketlerimizden gelen organiğin organiği  kurutulmuş sebzelerin , tane sumak ve Simon'un nar ekşisi ile dansı.Bu yemeği nasıl hazırladığımı anlatacağım ancak sebzelerin lezzeti ve Simon'dan gelen el yapımı zeytinyağı ve nar ekşisi ile tane sumağın suyu olmadan aynı lezzetin yakalanması oldukça zor. Açıkçası mümkün değil ; çünkü yemek yapmayı seven herkes bilir ki , işin büyük sırrı kullanılan malzemenin kalitesinde.

Malzeme Listesi
  • Kurutulmuş sebze (11 adet biber kurusu -11 adet patlıcan kurusu)
  • 9 yemek kaşığı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 avuç dolusu yağsız kıyma
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kuru zahter (Hatay yöresine ait doğal kekik)
  • 1 çorba kaşığı toz sumak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı tane sumak
  • Tuz
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
Hazırlanışı
  • Kuru sebzeler, üzerlerine kaynamış su eklenerek 5-6 dk. kaynatılır , suyu süzülüp soğumaya bırakılır
  • Tane sumak, üzerine 1 su  bardağı kadar su eklenerek kaynatılır
  • Pirinç yıkanıp, diğer malzemeler ile karıştırılır
  • Hazırlanan dolmalar mümkünse büyük bir tencereye tek sıra olarak dizilir
  • Üzerine sumak suyu ve zeytinyağı gezdirilir
  • Çift kapakla, 40-45 dk kadar kısık ateşte pişirilir.Pişme süresinde suyunu çekerse kaynamış su ilave edebilirsiniz.Ancak başlangıçta suyu fazla konulursa tüm lezzet suyuna geçecektir.Oysa biz tüm rayihanın dolmaların içinde kalmasını istiyoruz.
  • Nar ekşisi  sosu ile servis yapılabilir.



Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder