Cumartesi, Ocak 08, 2011

Elmalı Pay

Uzuun bir süredir mutfağa giremiyordum .Dönüşü, benim çok sevdiğim bir lezzetle yapmak istedim. Annelerimizin elmalı bohça pastasının farklı bir versiyonu.Beklenenin üzerinde bir lezzeti olduğunu söylemeliyim.

Malzeme Listesi
  • 23 cm çapında turta kalıbı
  • 175 gr tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 4-5 çorba kaşığı buzlu su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Hamuru açarken kullanmak için nişasta
  • 3 adet büyük boy Ganny Smith elma
  • 30-40 gr tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 çorba kaşığı süt

Hazırlanışı
  • Un ve tuz bir kaseye alınır
  • 175 gr tereyağı bıçak yardımı ile küp küp doğranarak unlu karışıma eklenir
  • Tereyağı ve un karıştırılırken hamuru tutturmak için buzlu su kullanılır
  • Hamur 2 parçaya bölünerek her bir parçası beze haline getirilir
  • Bu arada fırın 200 derecede ısıtılır
  • Elmalar , kabukları soyulup küp şeklinde doğranır
  • Üzerine limon suyu, tarçın, vanilya ve pudra şekeri eklenerek karıştırılır
  • Hamurların ilk parçası, tezgaha nişasta serpiştirerek  merdane yarımı ile 30 cm çapına gelene dek açılır
  • Hamur, turta kalıbı içine serilir, kenarlardaki fazlalıklar kesilir
  • Elmalı karışım da kalıba alınıp, üzerine 4-5 parça küp şeklinde tereyağı eklenir
  • Hamurun diğer parçası yine tezgaha nişasta serpiştirerek açılır ve bıçakla şekillendirilerek elmaların üzerine dekoratif bir görüntü olması sağlanır
  • Hamurların üzerine yumurta sarısı ve süt karışımı sürülür
  • Önce yüksek ateşte 5 dk kadar pişirilir , ardından  fırının ısısı 175 dereceye düşürülür , 35-40 dk. kadar üzeri kızarana dek pişirilir
  • Tel ızgara üzerinde ve kalıptan çıkarılmadan soğumaya bırakılır.
Daha sonra yenmez , yatağa alınıp üzerine yorgan örtülür, benden söylemesi :)






Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder