Pazartesi, Ocak 17, 2011

Kuru Sebze Mucizesi


 
Bu eski mutfak geleneğimizin haklı şöhretine inanarak mutfağımda sıklıkla kuru sebze kullanıyorum.Sebze-meyveleri mümkün olduğunca  mevsiminde tüketmek isterim.Ve ne şanlısıyım ki, bahçesinde yetiştirdiği sebzeleri mevsiminde kurutan dostlarım (teşekkürler Sami) ve annem var.Örneğin fotoğrafta gördüğünüz bamyaları , geçtiğimiz yaz Antakya ziyaretimiz sırasında bahçeden topladık ve kuruttuk.Domatesler ise Gül Anne'nin bahçesinden.
Kuru Bamya için;
Malzeme listesi (3 kişilik)
  • 1 büyük çay bardağı kuru bamya
  • 250 gr kuşbaşı kuzu eti
  • 1 orta boy soğan, 1-2 diş sarımsak
  • Domates-biber salçaları
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 limonun suyu
  • Zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı
  • Bamyalara kaynamış su ilave edilerek 1-2 taşım kaynatılır, süzülerek soğumaya bırakılır
  • Etler suyunu çektirene de pişirilir
  • Yumuşayınca soğan, sarımsak ve yağ ilavesi ile hafif kavrulur
  • Bu arada limon suyu hazır olmalıdır
  • Salçaların ilave edilip etler ile 1-2 çevrilmesinin ardından haşlanmış bamyalar eklenir
  • Bamya tencereye konulur konulmaz limon suyu da eklenmelidir.Limon suyunun tencereye bamya ile beraber eklenmesi, bamyanın istemediğiniz yapışkan formu almasını engelliyor
  • Üzerini gececek kadar sıcak su eklenip kısık ateşte min. 45 dk pişirilir
  • İsteğe bağlı olarak pişmesine yakın haşlanmış nohutlar eklenir
  • Pişirirken kaşık değdirmemeye özen gösterilmelidir
  • Yanında bulgur pilavı yapmayı unutmayın.




Posted by Picasa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder