Pazartesi, Ocak 17, 2011

Sürk Peyniri

 

Hatay mutfağında , peynir dahil pek çok yiyeceğin doğal ürünler kullanılarak evde yapıldığından daha önce söz etmiştim.(bkz: Antakya Antakya... yazım)
Sürk peyniri de , aslen çökelek içine çeşitli baharatların  eklenip güneşte kurutulması ile elde ediliyor.Üzerine zeytinyağı gezdirilip kahvaltılık olarak tüketilebileceği gibi domates, kuru soğan ve maydanoz ilavesi ile salatası da yapılabiliyor.Hatta meze olarak ta kullanılabilir.
Hafif küf kokusu ve keskin zeytinyağı aromasının birleşimi.
Sürk Peyniri, ülkemizin keşfedilememiş eşsiz değerlerinden biri.

Nasıl Yapılır ?
Öncelikle çökelek  bulmak gerekiyor.
Çökelek, lor peynirinin ayrandan elde edilen formu olup daha ekşi-tuzlu bir lezzete sahip.
Ardından içine istediğiniz baharatları ekliyorsunuz. Genellikle kullanılan baharatlar , muskat cevizi rendesi, kimyon ve zahter (kekik)
Biber salçası ve zeytinyağı eklenip yoğruluyor. Ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayıp güneşte kurutuluyor.
Posted by Picasa

1 yorum:

  1. Sanem dolapta var biliyormusun sabah kahvaltıda inanılmaz güzel gidiyor:)

    YanıtlaSil