Cumartesi, Temmuz 20, 2013

Gizli Hazinelerimiz “Karaburun”...

Yıllardır tatillerini Ege kıyılarında geçiren biri olarak , Karaburun’u yarım adasının güzelliklerini hep duyar ama gitmeye cesaret edemezdim. Sebebi; Karaburun ile ilgili yazılan çizilen ve söylenenler...

Yolu çok kötü,virajlı, çok soğuk , çok rüzgarlı, deniz soğuk, hareket yok, eğlence yok vb.....

Bunların hepsi doğru... Ama tüm bunlar olmasaydı Karaburun’nun Çeşme ve Bodrum’dan farkı kalmazdı.Mavi bayraklı koylar,yüzünüze kekik ve lavanta kokuları ile vuran tatlı rüzgar , sadece dalga seslerinin duyulduğu plajlar olmazdı...

Karaburun, entellektüel bir kesimin de yaşadığı dingin bir şehir, temiz ve güvenli.

Yolu düşen herkesin Reyhan Otel’de kalmasını tavsiye ederim.

http://www.reyhanbutikotel.com

Reyhan Hanım, yukarıda söz ettiğim entellektüel kesimden saygın bir hanımefendi. Aslında yurtdışında İngilizce öğretmenliği yapıyor, kendi gibi oğlu da yurt dışında yaşıyor ve yaz aylarında yeni açtıkları otelleri ile ilgileniyorlar.Kar amacı gütmeden, severek ve isteyerek inşa edilmiş bir otel, huzur buradan geliyor.

Reyhan Hanım, yurtdışından edindiği deneyimlerle hazırladığı çeşit çeşit kek ve kurabiyeleri denize karşı çay yanında ikram ediyor.

Aslında sadece sabah kahvaltısı için bile Karaburun’a ve Reyhan Otel’e gitmeye değer.Yöresel lezzetler deyip kalıplaştırmak istemiyorum.Bu lezzetler gizli kalmış, hazineleşmiş.

Enginar Reçeli
Nasıl yapılıyor:

Karaburun, enginar üretiminin yaygın olduğu bir ilçe.İşin sırrı doğal ve lezzetli enginarlarda.

Enginarlar temizlenip haşlanıyor , ayrı bir tencerede şerbeti kaynatılıyor.Şerbet kıvam almaya başlayınca enginarlar ekleniyor ve kıvamı ağdalaşıncaya kadar kaynatılmaya devam ediliyor.

Reyhan Hanım, reçeli satın aldığı üreticinin adresini benimle de paylaştı.Küçükbahçe Köyüne kadar gittim ancak adrese ulaşamadığım için bir başkasından reçel satın aldım.

Karabaş Otu Reçeli
Nasıl yapılıyor:

Otlar haşlanıp süzülüyor.Suya geçen mor rengi korumak için kaynatılan şerbete, bu su ilave ediliyor. Şeker kıvam alınca, haşlanmış otlar sıkılıp , ekleniyor.Limon suyu ilave edlilip bir taşım kaynatılıp ocaktan alınıyor.

Yine Ayla Teyze’den sipariş verebilirsiniz.

Ama gerçek lezzeti alabilmek için Reyhan Hanım’ın terasınında kahvaltıda olması gerek...

Keçi Peyniri
Karaburun’da keçiler dağlarda özgürce besleniyor.Hatta dağ köyleri ziyaretiniz sırasında , ağaç gölgesinde dinlenen çobanlar, sevimli ve açıkgöz çoban köpekleri ile keçi sürülerini görebilirsiniz.

Keçi peyniri de işte böyle doğal ortamında kekiklerle beslenen keçilerin sütünden köylü üretici tarafından üretiyor.Bir kaç çeşit keçi peyniri var.Örneğin kokulu bir kopanist peyniri varmış.Kolay bulunamadığı için tadamadım, bir sonraki ziyaretime sakladım. Keçi sütünden yapılan ve üzerinde karadut reçeli ile servis edilen loru, kelle peyniri, tulum peyniri, sepet peyniri kahvaltının keyfini arttırıyor.

Peksimet
Peksimet , Anadolu’da pek çok yerde yapılıyor.Karaburun’da ise Arpa unundan yapılıyor.Servis edilmeden önce temiz tülbent içinde hafifçe ıslatılıp yumuşatılıyor.

Üzerine keçi sütünden yapılmış tereyağı ve bir parça karadut reçeli...

Veya zeytinyağı ve yanında domates...

Her şekilde eşsiz ve rafine bir lezzet bu...

Hurma Zeytin
Hurma Zeytinin Karaburun’a tanrının hediyesi olduğu söyleniyor.Ben çok beğendiğimi söyleyemem.Ancak bu zeytinden elde edilen zeytinyağı oldukça lezzetli.Hala yerel yöntemlerle zeytinyağı üretiliyor.Bu nedenle her yerde aynı lezette yağ bulamıyorsunuz.Zeytini çok beklemiş, acımış yağ ile taze sıkılmış beklememiş zeytinin yağı farkediliyor.

Karaburun’da akşam yemeği :
Elbette tercih iskeledeki balıkçılar olmalı.Temiz denizin , taze deniz kokan balıkları...Kısmette ne varsa , levrek , barbun vb...Yanında domates kokulu domateslerden yapılmış çoban salatası, kabak çiçeği dolması,midye dolması , soğanlı bakla favası ile ziyafete hazır olun.Fiyatlar , İstanbul ile kıyaslanınca uygun ancak yine de ucuz denilemez.Önceliğiniz lezzet ve keyif ise bu konuyu umursamayacağınızı düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder