Cumartesi, Temmuz 20, 2013

Urla’dan Alaçatı’ya geleneksel Türk Mutfağı

Karaburun ziyaretimiz sırasında Reyhan Hanım’dan , Urla’da başlayıp Alaçatı ve İzmir’de şubelerle büyüyen Handan Hanım’in hikayesini dinledim.Sıradaki duraklarımız Urla ve Alaçatı olduğu için Handan Hanım’ın mutfağını gidip yerinde ziyaret etmek istedik. Restoran’nın asıl ismi “Beğendik Abi”, ilginç bir isim olsun diye konulmuş.Ege mutfağı başta olmak gelenesel Türk mutfağı üzerine kurulu harika bir restoran... Kapıdan girince boydan boya uzanan üzeri cam kaplı bir yemek tezgahı var. Camlı tezgahın arkasına günün yemekleri sıralanıyor.Mevsimine göre zeytinyağlılar ,sebze ve et yemekleri ile tatlıları, masanıza oturmadan önce seçiyorsunuz.Tertemiz , cıvıl cıvıl bir mekan.Sular cam şişelerde servis ediliyor.Tabaklar mekana özel yapılmış şık ve eğlenceli.Porsiyonlar doyurucu.Favori yiyecekler Urla Güveci ve Çalkama. Urla Güveci ; bol dana eti, bol domates, az miktada yeşil biber, soğan, patates ile hazırlanıyor. Kendi suyunda fırında yavaş yavaş ilik kıvamında pişiyor.Yediğinizin et olduğunu ancak lezzetinden anlıyorsunuz.Çalkama ise gelincik, pazı vb.. otlar ile hazırlanan mücvere benzeyen bir tepsi yemeği. Tadına bakılabilir ama asıl lezzetleri arnavut ciğeri, keşkek,kuzu etli şevketi bostan,enginar ,kabak çiçeği dolması, köftesi...Cacık bile bir başka lezettli bu restoranda.Asıl boma etkisi yemekten sonra, tatlı lor ile yapılan Girit Böreği isimli tatlıda.Girit Böreği bir şölene dönüşmüş Handan Hanım’ın mutfağında.Fiyatları kalitesine göre oldukça makul.

Bana sorarsanız bu mekanı asıl farklı kılan ,çalışanların güler yüzlü hizmeti.Çalışanlar o kadar mutlu ve ilgili ki bu huzur ve enerji herşeye herkese yansıyor.Handan Hanım ve eşi her daim işlerinin başında.Müşterilerin içinde, yanında.İlgili ve samimiler. Kendilerine İstanbul’da bir şube açmaları konusunda ne düşündüklerini sordum ancak lezzetin sırrı üreticiden alınan taze malzemede ve büyüdükçe bu kaliteyi tutturamayacaklarından endişeleniyorlar. Hak verdim. Beğendik Abi, keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine olarak kalmalı...

Alaçatı Kurabiyeleri....
Çok lezzetli , çok şahane demek isterdim.Ancak seri üretime geçmiş ,fabrikasyon , margarin kokan kurabiyeler olduğunu söyleyebilirim.Gönül , akşam üzeri minik bir kutu kurabiye alıp taze çay ile keyif yapmak ister.Ancak kurabiye keyif verici ne de Alaçatı’da içtiğim çaylar...Nerede Gökçeada’nın Efi Badem kurabiyeleri , köy kahveleri diye içinden geçiriyor insan. Temel olarak damla sakızlı, bademli ve lorlu kurabiyeler tüketiliyor.Ancak farklı pek çok çeşit kurabiye var.Beklentiniz yüksek değil ise deneyebilirsiniz.Benim gibi kendini kurabiye yapmaya adamış ve bu konuda iddalıysanız hiç bulaşmayın derim J Yakın zamanda bu sayfa üzerinden lezzetli kurabiye alternatiflerini yazacağım.Blog daki mevcut tarifleri de gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz.

Not:Bu yıl yaptığım (2105) Alaçatı ziyaretim'de Beğendik Abi'nin kapandığını, yerine kumru'cu açıldığını gördüm.Yazık !!! Bu leziz ve sağlıklı mekanın yerini kumrucuya bırakması bazı güzelliklerin kıymetini bilemediğimizin ispatı. Urla'ya da uğrayıp , Beğendik Abi'yi yerinde ziyaret ettik ancak yukarıda söz ettiğim leziz yemekleri bulamadığımı belirtmeliyim.Handan Hn rahatsızlığı nedeni ile yoktu , mekan öğle saati olmasına rağmen boştu ve yemekler maalesef eskiyi aratır taddaydı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder